🎄Cauți idei de cadou pentru copii 0-12 ani? Descoperă campania de Crăciun AICI și folosește filtrele de vârstă. Părinți ca tine ne-au dat nota 9.8/ 10

Influenta tatalui in primele lui zile

Influenta tatalui in primele lui zile

Autor: Alina Nedelcu

Tatal este una dintre cele mai importante persoane din viata oricaruia dintre noi. Asa cum veti afla si din articolul de mai jos, conteaza enorm ca un tata sa interactioneze cu micutul sau inca de cand acesta este bebelus. Una dintre cele mai la indemana modalitati ca acesta sa fie alaturi de copilul sau este sa se joace mult impreuna. Prin joc, un copil va reusi sa se dezvolte armonios din toate punctele de vedere si sa fie fericit. Cu atat mai mult cu cat il va avea ca partener de joc pe tatal sau, se va simti mai in siguranta, va avea mai multa incredere in sine si se va simti iubit.

Ce se poate spune despre nivelul de interactiune al tatalui cu bebelusul in primele sale luni de viata - Concluziile unui studiu recent


Prezenta tatalui in viata copilului sau trebuie sa se faca simtita inca de cand acesta are o varsta frageda.
Cercetatori din cadrul „Universitatii de Stat din Ohio" au ajuns la concluzia ca modalitatea in care mamele reusesc sa le permita tatilor sa interactioneze cu copiii lor, cand acestia sunt bebelusi, va avea un rol covarsitor in relatia tata-copil de mai tarziu. 
In vederea studiului s-a apelat la un numar de 182 de cupluri, cu un nivel inalt al educatiei, ambii aducand venituri in familie, ce au devenit parinti pentru prima data. 
Tatii au fost rugati sa completeze niste chestionare, menite sa arate modul in care au interactionat cu copiii lor cand acestia aveau 3 luni si apoi cand acestia au ajuns la 9 luni. Intrebarile au fost formulate astfel incat ei sa poata spune cat de deschisa sau cat de rezervata a fost partenera lor in privinta capacitatii de a se implica in cresterea micutilor.
De pilda, fiecare tata a fost rugat sa precizeze cat de frecvent mama copilului l-a impiedicat sa desfasoare anumite activitati ce tineau de ingrijirea acestuia, pe motiv ca nu proceda bine, dar si de cate ori a fost in situatia de a primi critici si priviri ostile din partea partenerei, din acelasi motiv. 
De cealalta parte, tatii au avut de mentionat cat de des au fost apreciati de catre mame pentru implicarea in ingrijirea bebelusilor.

Dupa ce au fost colectate toate aceste date, specialistii au inceput sa masoare nivelul de calitate al parenting-ului, observandu-i pe tati cum interactionau, timp de 3 minute, cu bebelusii lor, care aveau deja 9 luni.
In vederea acestei analize, s-au urmarit aspecte precum:
• Cat de adecvat reactionau tatii la gesturile si expresiile faciale ale copiilor
• Cat de atenti erau la copii
• Cat timp reuseau sa le zambeasca si sa le vorbeasca bland
Concluzia a fost urmatoarea: cu cat mamele au fost mai rezervate fata de capacitatea lor de a interactiona cu bebelusii la 3 luni, cu atat raporturile ulterioare cu acestia erau mai slabe.
Coordonatorii studiului considera ca tocmai atitudinea rezervata a mamelor fata de capacitatea partenerilor de a se implica in cresterea copilului este motivul pentru care tatii ajung sa nu se implice suficient in acest demers. 
De asemenea, acestia considera ca in special in familiile in care exista mult stres va exista o tendinta mai mare de criticism din partea mamelor si lipsa dorintei de a coopera mai mult cu partenerii lor cand vine vorba de copii.
In plus, expertii cred ca rezultatele studiului arata o tendinta care este inca de actualitate: mamele sunt vazute ca principalele responsabile pentru ingrijirea si educarea copiilor.

Nu in ultimul rand,autorii studiului lanseaza urmatorul mesaj catre cuplurile care au copii:atat mama,cat si tatal, au nevoie sa fie mai deschisi spre comunicare, spre cooperare, sa-si acorde mai multa intelegere. Intrucat tranzitia spre viata de parinte nu este usoara pentru niciunul dintre ei, mamele ar trebui sa fie mai tolerante fata de tati, sa se gandeasca de mai multe ori inainte sa-i critice pentru orice. Astfel, acestia se vor simti mai sustinuti de catre partenerele lor si vor fi mai dispusi sa se implice in ingrijirea copilului. Odata ce se va intampla asta, toata familia va avea numai de castigat.

Tata cu bebelusul sau, la plimbare

Interactiunea tata-copil poate contribui la o mai buna dezvoltare cognitiva a micutului
Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu realizat anul trecut, in Marea Britanie, de catre experti din cadrul „Colegiului Imperial din Londra" si de la „Oxford University". 
Pentru a obtine rezultate concrete, acestia au analizat cum au relationat tatii cu bebelusii lor pe cand acestia aveau 3 luni. Dupa aceea, a fost masurat nivelul dezvoltarii cognitive a copiilor 1 an mai tarziu.
In urma prelucrarii acestora, s-a demonstrat ca micutii ai caror tati s-au implicat mai activ in ingrijirea lor, dar nu au omis nici sa se joace adesea cu ei, au obtinut progrese mai bune in plan cognitiv.
Coordonatorul studiului a afirmat ca, daca un tata se va juca de timpuriu cu copilul sau, inca din primele sale luni de viata, va influenta in mod pozitiv dezvoltarea acestuia, in plan cognitiv, dar si emotional, pentru urmatorii doi ani.

Care este modalitatea ideala prin care tatal sa interactioneze cu bebelusul
Asa cum am aflat prin intermediul studiului din Marea Britanie, jocul ar trebui sa fie principalul mod in care tatal sa reactioneze cu copilul. Nu numai ca il va ajuta sa se dezvolte din punct de vedere cognitiv, dar si relatia dintre ei se va intari, va deveni mai frumoasa.
Autorii acestui studiu au ajuns la alta concluzie de care ar trebui sa tinem cont: jocurile desfasurate prin intermediul jucariilor, in primii doi ani de viata ai copilului, ii vor asigura acestuia o dezvoltare intelectuala adecvata.
Important este sa stim sa alegem jucarile cele mai potrivite varstei si stadiului de dezvoltare al bebelusilor nostri. In acest scop, ne putem ajuta si de cele oferite de catre bebeluc.ro.Cu ajutorul lor, prezenta parintelui in cadrul procesului de joaca sustine transformarea unei jucarii educative intr-o adevarata unealta de educare prin joaca. 
Tatii care se vor juca alaturi de bebelusii lor pot sa aleaga o gama variata de jucarii, ce le vor permite sa contribuie nu numai la dezvoltarea senzoriala a acestora, ci si la cea motorie sau la realizarea progreselor in planul limbajului. In plus, datorita jocului, micutii isi vor putea dezvolta motricitatea fina, vor invata sa fie atenti pe parcursul unei activitati si sa-si coordoneze miscarile.
Iata cu ce veti putea juca impreuna:

Jucarie pentru bebelusi, Bebe ploaie Jucarie bebe Ploaie colorata - Babyplui
Aceasta este ideala pentru stimularea senzoriala (din punct de vedere auditiv si tactil) si dezvoltarea indemanarii. Este o jucarie amuzanta si captivanta pentru cei mici.


Jucaria bebe „Ploaie colorata" este confectionata din lemn de fag si este vopsita cu vopsea non-toxica.Partea care contine bilutele este securizata.
Jucaria este potrivita pentru fetite si pentru baieti, avand si urmatoarele caracteristici:
• Greutate: 0. 2 kg
• Latime: 5 cm
• Lungime: 9 cm
Ea se va utiliza sub supravegherea unui adult.

Turn de construi Djeco Turn de construit Djeco - 5 variante


Gratie acestei jucarii, interactiunea tata-copil va fi mai distactiva. De exemplu, alaturi un bebelus care sta deja in fundulet, veti putea construi si darama turnul, bucurandu-va totodata de culori si forme.
Mai mult, Turnul de construit Djeco ajuta copilul sa invete sa aproximeze marimile, sa isi dezvolte abilitatile motrice si chiar sa inteleaga relatia cauza-efect (de exemplu, va descoperi de ce pot ajunge sa cada cuburile, iar turnul va cadea). 
Turnul reuneste 10 cutii din carton care pot fi puse una peste cealalta sau se pot aseza una in alta. Fiecare piesa (confectionata din carton vopsit in culori non-toxice), are 5 laturi cu imagini diferite, prin care se pot invata forme, culori, animale, cifre.
Jucaria este numai buna pentru fete si baieti, putand fi folosita si pentru bebelusii mai mari de 12 luni, cu conditia sa se afle sub supravegherea unui adult.

Set de jucarie Farmer”s Market Farmer's Market - Fructele Fermierului - Set Sortare culori


Setul este produs de catre „Learning Ressources" si sustine educarea copilului prin:
• Dezvoltarea simtului tactil si vizual
• Dezvoltarea capacitatii de recunoastere a culorilor
• Stimularea invatarii sortarii de culori si invatarea fructelor
• Stimularea capacitatii de: a numara, a sorta, a potrivi pe culori, a rezolva probleme simple, a avea coordonare mana-ochi, a conduce un proces vizual, a identifica culorile, a extinde vocabularul, a interactiona social.
Setul este adecvat copiilor de la 3 ani in sus si cuprinde:
• 25 tipuri de fructe si legume, 5 cosulete, 5 stickere pentru cosulete - red, yellow, orange, green and purple (rosu, galben, portocaliu, verde si mov), ghid de activitati in limba engleza
• Cosuletele cu dimensiunile: 10cm inaltime si 14cm diametru
• 2 fise de activitati in limba engleza in format digital accesibil odata cu finalizarea unei comenzi

Hai la cina - set educativ sortare si vocabularSet de jucarii Hai la cina 
Cu ajutorul acestui set cu mancare pentru cina vei putea sa stimulezi jocul imaginativ al micutului tau. Viu colorate si atractiv construite, piesele ofera celor mici posiblitatea jocului distractiv pentru ore in sir. Ele se remarca prin urmatoarele calitati:
• Fiind robuste si cauciucate, piesele pot constitui bazele unui joc de rol
• Detaliile prezente pe aceste piese ofera o imagine conforma cu mancarea reala prezenta la cina
Setul ajuta la:
• Jocul de rol timpuriu
• Dezvoltarea vocabularului
• Cultivarea obiceiurilor sanatoase de mancat
„Hai la cina"- set educativ sortare si vocabular este indicat pentru copiii care au minim 18 luni si cuprinde:
• Cosulet de cumparaturi (18 cm lungime si 11 cm inaltime)
• Pahar lapte
• Bol cu salata
• 15 piese ce reprezinta: friptura, piept de pui, sparanghel, brocoli, porumb fiert, cartof fiert, 3 frunze de salata, 2 felii de rosie, 2 felii de castravete, un rulou de ananas si un sandwich cu inghetata.

Set de jucarii „La supermarket" - Set delicios de jucaus


Este un set educativ de joaca plina de imaginatie, numai bun pentru maini micute (de la 18 luni in sus). Viu colorate, piesele reprezinta diverse alimente ce le asigura micilor curiosi un cadru de joaca plin de imaginatie pentru ore in sir!
Jucaria este ideala pentru:
• dezvoltarea vocabularului
• dezvoltarea capacitatii de implicare intr-un joc de rol
• formarea de obiceiuri sanatoase in alimentatie
Setul cuprinde:
• Cos de cumparaturi (18 cm lungime si 11 cm inaltime)
• Cosulet pentru fructe/legume (10 cm inaltime si 14 cm diametru)
• 32 de piese ce includ: fructe, legume, friptura, hotdog, paine, iaurt si suc la cutie

Voi v-ati gandit pana acum la cat de importanta este interactiunea tata-copil?

Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!