🎁Ai livrare gratuită la comenzi de +349 RON. ⭐Părinți ca tine ne-au dat nota 9.8/ 10

Matematica poate fi fun?! – valabil pentru copiii de toate varstele

Matematica poate fi fun?! – valabil pentru copiii de toate varstele

by Madalina Preda

Sunt un mare, mare sustinator al jocurilor, fiindca ele aduc impreuna in jurul unei mese parinti si copii si sunt o garantie absoluta a timpului de calitate petrecut impreuna.  Dupa pupacelile din pat si tavalitul pe covor cu gramada de copii peste tine, jocurile sunt modul ideal de a intari relatia cu puii si de a le transmite mesajul ca intotdeauna vei fi acolo, ca ii intelegi si ca sunt importanti pentru tine….

So, la noi in casa veti gasi intotdeauna multe, multe jocuri, de multe, multe feluri, de la cele simple si prietenoase, potrivite de la 18 luni in sus, pana la acelea ”cu greutate”, potrivite pentru pui mari si adulti.

Acestea fiind spuse, va puteti imagina deschiderea cu care am primit propunerea prietenilor de la Bebeluc de a testa jocul Tri-FACTa, de la Learning Resources.

Hai sa trecem la treaba!

Joc tri-FACTa Inmultire si Impartire,

marca Learning Resources

  1. DESPRE BRAND:

Learning Resources este o marca americana cu vechime de peste 30 de ani, plasata in partea superioara a segmentului mediu al pietei de jucarii (mai pe romaneste, sunt scumpicei), cu peste 1000 de jocuri si jucarii originale in portofoliu.

În materie de jocuri sunt geniali, au concepte originale, mai ales pe partea de invatare si STEM.

Nici unul dintre jocurile lor nu m-a dezamagit pana acum. Sa vedem insa cum se va descurca tri-FACTa.

2. DESPRE JOC –  La ce este bun jocul acesta si pentru cine este recomandat?

Dupa cum ne dam seama din nume, este un joc matematic, care are ca scop declarat sedimentarea cunostintelor de inmultire si impartire si legatura dintre aceste doua operatii.

Jocul este recomandat de la 8 ani in sus si se poate juca in 2-4 jucatori.

Mecanismul jocului este simplu: jucatorul care isi termina primul jetoanele de pe tabla, castiga.

Poti “scapa” de jetoane doar daca formezi operatii valide (doar inmultire si impartire), folosindu-te de numerele deja puse jos sau de cele pe care le ai tu pe tabla. 

3. AMBALAJ si CONTINUT PACHET


Cutia jocului este mare, foarte frumoasa, in forma de triunghi, daca doriti sa faceti acest joc cadou, puteti fi siguri ca va arata foarte, foarte bine. Desi ma intreb cum se impacheteaza corect, zau ca as incerca. 

Spatele cutiei – photo @madalinapreda
Continutul cutiei – photo @madalinapreda

Pachetul contine plansa de joc, 100 de jetoane cu numere, 4 suporturi pentru jetoane si instructiuni.

Prietenii de la Bebeluc sunt draguti si ne ofera si instructiunile in limba romana, fiindca in pachet avem doar in engleza, franceza si germana.

4. CUM SE JOACA

Am spus deja mai sus ca scopul jocului este sa scapi primul de jetoanele tale, si ca poti face asta doar punand jos jetoane care formeaza operatii corecte.

Dr.B. si experta Ish asteapta sa inceapa jocul. Um, pardon, experimentul de testare. @madalinapreda

Jocul este conceput in jurul ideii de ”fact triangles”, eu as traduce in romana ”familii de operatii”. Probabil ca are un alt nume in romana, nu stiu, nu sunt profa de mate, dar am inteles conceptul.

Daca luam spre exemplu 3, 4 si 12, acestea vor forma urmatoarea ”familie de operatii”: 3×4=12, 12:3=4 si 12:4=3.

Foarte pe romaneste, jocul se desfasoara asa.

Se amesteca jetoanele si se impart cate 6 fiecarui jucator. Jetoanele ramase se aseaza cu fata in jos langa placa de joc.

Acum, sa spunem ca avem pe tabla numerele 2, 4, 8, 16, 32 si 48. Cu acestea, putem forma urmatoarele operatii de gradul 2:

  • 2×4=8
  • 2×8=16
  • 2×16=32
  • 4×8=32

Putem alege sa asezam jos oricare dintre aceste 4 combinatii si astfel vom ”scapa” de 3 carti. Jocul porneste doar atunci cand cineva are o ”familie de operatii” gata de pus jos in triunghi.

Pentru puii mici, care inca nu au invatat inmultirea la scoala, putem folosi instrumente magice ca acesta, si nimeni nu se va simti dezavantajat. @madalinapreda

Ish este foarte isteata (doar e om de stiinta, experta si exploratoare, nu?), dar inca nu a invatat despre inmultire la scoala. Asa ca ea foloseste placa Small Foot pentru a-si cauta ”familiile”.

Sa nu va fie frica sa folositi astfel de ajutoare. Prin cautare repetata, informatia se va imprima ca prin minune in creier, nu este nici o problema sa ingaduiti si chiar sa incurajati folosirea unor asemenea instrumente pentru inceputurile invatarii.

Dar sa continuam si explicarea jocului. Sa spunem ca avem deja jos un 3, un 10 si un 30. Asta inseamna 3×10=30 sau 30:10=3 sau 30:3=10.

Pe tabla aveti, sa zicem, 1, 5, 8, 16, 32 si 48. Va veti putea folosi de 3-ul de jos si veti forma un 3×16=48. Asa veti ”scapa” de 2 jetoane.

In cazul in care nu puteti forma nici o operatie, trageti o carte. Daca nici dupa ce ati tras nu puteti juca, se trece la urmatorul jucator.

In joc exista si cateva jetoane WILD CARD, acestea pot primi orice valoare vrea cel care le foloseste, ca sa isi creeze operatiile pe care le vrea.

Se colaboreaza la greu in laboratorul nostru, pentru obtinerea celor mai bune rezultate. @madalinapreda

Prea multa matematica? OK, sa trecem la lucruri cu adevarat serioase.

5. CE NE PLACE LA tri-FACTa

  • dimensiune generoasa, nu este un joc meschin, se aseaza bine pe masa si umple spatiul
  • regulile sunt foarte simple si directe, fara subtilitati si, imediat ce le intelegi, jocul devine extrem de usor de jucat si intri pe pilot automat. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti ”triunghiuri” de operatii si gata, scapi de carti. Nu e nevoie de strategie, nici de planificare in avans, trebuie doar sa fii atent la cartile de pe tabla ta si la cele de jos. La 7 anisori, Ish nu a avut nici o problema sa inteleaga si sa joace tri-FACTa.
  • matematica nu doare. Cred ca in primul nostru joc, B. a facut peste 100 de operatii matematice. Daca i le-as fi dat pe caiet, cu siguranta si acum m-ar fi boscorodit si i-ar fi scris lui Mos Craciun sa nu imi aduca nimic, ca nu merit. In joc, nu le-a simtit, nu si-a dat seama cat de mult a calculat, de fapt
  • faptul ca te forteaza sa gandesti multi-lateral, sa privesti problema din toate unghiurile. Cand vorbim despre 3×4=12 in acest joc, vorbim de fapt si despre 12:3=4 si, implicit, 12:4=3, ceea ce este un plus ENORM, mai ales pentru copiii care abia invata tabla inmultirii si a impartirii.

B. tocmai ce invata impartirea acum, dupa ce in semestrul I a invatat inmultirea, asa ca totul este proaspat in capsorul ei, si parca ii vad conexiunile formandu-se. Ei invata operatiile separat la scoala, asa ca este excelent faptul ca in jocul asta lucrurile se impletesc. Bravo, Learning Resources!

5. CE AR PUTEA FI IMBUNATATIT

  • calitatea jetoanelor ar fi putut fi un pic mai buna. Cartonul este subtire si alunecos si ti se scurg de pe placa cand iti e lumea mai draga. E un pic enervant….
  • tot din aceeasi categorie, sloturile in care se aseaza jetoanele pe placa principala de joc sunt prea joase, si, daca jocul se prelungeste, nu mai incap bine cartonasele si trebuie scoase, altfel nu mai intelegi nimic.
  •  as fi apreciat doua variante de joc, anume una pentru “inmultitori incepatori” – ca domnisoarele mele – si alta pentru “experti inmultitori”. Pentru puii aflati la inceput, este dificil sa socoteasca inmultiri sau impartiri peste 10, ceea ce apare foarte des in joc. Dar asta se poate remedia, daca scoatem de la inceput din joc  jetoanele respective. Ar fi fost frumos sa se gandeasca producatorul la asta, totusi, si ma mir ca nu a facut-o.
  • daca jucati in doi, pregatiti-va sufleteste, este foarte posibil sa ajungeti la varsta majoratului pana sa reusiti sa terminati o partida. Glumesc, evident, dar jocul chiar poate dura foarte mult in doi jucatori. Recomand sa setati o limita de timp si sa castige cel care are cele mai putine jetoane pe tabla.  Daca sunt mai multi jucatori, cresc sansele de distributie mai echilibrata a numerelor pe planse si asa se pot forma mai usor familiile de operatii.

Si daca va intrebati cine a castigat la jocul nostru, ei bine, a fost….

Hail to the champion! @madalinapreda

Norocul incepatorului sau minte stralucita de savant in devenire, Ish a castigat fara sa stie o boaba de inmultire.

CONCLUZIA NOASTRA

Tri-FACTa este COOL, ne place mult, si vom lua si editia cu Adunare si Scadere. Neaparat!

Recomandam acest joc, dar exact asa cum este recomandat si de producator, anume peste 8 anisori. Altfel imi este teama sa nu fie un pic neinteresant.

Pretul este unul in ton cu preturile obisnuite Learning Resources, anume 118 lei la prietenii de la Bebeluc si il puteti cumpara de aici.

       

– Daca ati testat jocul acesta sau ati vrea sa aflati parerea mea despre anumite jocuri si jucarii, scrieti-ne mai jos!

Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!